Informatie

In het najaar van 1990 kwam Raymond in contact met Sam de Jong uit Heemskerk. Tijdens de feestavond van de Fondclub Noord-Holland maakte Raymond met Sam een afspraak dat hij in 1991 enkele eieren kon kopen.
In totaal kocht Raymond in het voorjaar van 1991 3 koppels eieren waarvan 4 eieren uitkwamen. Voor de 2 eieren welke niet waren uitgekomen kreeg Raymond uiteraard 2 andere.

Omdat Sam had gezegd dat Raymond eerst maar eens met de jongen moest gaan vliegen alvorens er uit te gaan kweken werd dit advies opgevolgd.
Toen er echter 2 jongen door onder andere de roofvogel van het hok verspeeld waren besloot Raymond de overgebleven 2 duiven toch op het kweekhok te zetten. Deze daad heeft Raymond absoluut geen windeieren gelegd. Omdat het een doffer en een duivin bleken te zijn werden deze duiven aan elkaar gekoppeld en dit koppel heeft een grote stempel gedrukt op het hok duiven van Raymond zoals dat nu bestaat.

Zowel kinderen als kleinkinderen presteren zeer goed op de verre vluchten. Gezien de prestaties die Sam zelf met zijn duiven levert en ook de prestaties welke Nico Volkens uit Bergen (NH) neerzet met duiven van Sam de Jong moest ook Raymond kunnen slagen met deze duiven maar het moest eerst nog wel gedaan worden.

Na de eieren in 1991 kwamen er regelmatig jongen vanuit Heemskerk naar Vreeland. Tot nu toe hebben er zeker 20 rechtstreekse duiven van “De Tovenaar van Heemskerk” op de hokken in Vreeland gezeten. Naast de duiven van Sam de Jong is Raymond altijd op zoek geweest naar duiven die paste bij de duiven van Sam. Op diverse verkopingen was Raymond present om te kijken of er wat speciaals te bemachtigen was voor zijn kweekhok. Criteria hierbij was dat de eventuele aankopen zo dicht mogelijk af moesten stammen van echt goede bewezen kweekduiven.

Dit resulteerde de laatste jaren in enkele zeer gerichte aankopen. Zo heeft Raymond onder andere op z’n kweekhok gehad:

De NL 82 – 604397 een rode doffer welke in 1986 een 3e nationaal Bergerac won tegen 38417 duiven.
Uit een dochter van deze doffer kweekte Raymond de moeder van “Jacqueline”

De NL 88 – 2024957 een duivin welke gekocht werd op de verkoop van Jopie Sprenkels uit Lepelstraat en wat een kleindochter was van het zeer bekende “04-tje” van Sprenkels. Dit “04-tje” is tevens de grootmoeder van “De Klamper” van Cor de Heijde uit Made en een belangrijke stamduif van Gebr. Kuijpers uit Neer.
“De 57 duivin” is zowel via vaderskant als moederskant de grootmoeder van “Blauwe Bertus” de 1ste Nat. St. Vincent 2003 Sector 3 tegen 9512 duiven.
Ze is tevens de grootmoeder van “Shady” 17e Nat.Mont de Marsan ’02 en 207e Nat. Mont de Marsan ’01.

Ook de NL 90 – 2109699 “Hanneke” heeft in het kweekhok in Vreeland gezeten. Deze duivin was een kleindochter van zowel “de Dolle” als van de “03 van Lazeroms”.

De doffer NL 91 – 1292080 “Taaie 80″ werd ook gekocht om het hokbestand te versterken. Deze doffer is ook een kleinzoon van de “03 van Lazeroms”.

Op een verkoop van Nico de Heus werd de NL 92 – 49079 aangeschaft wat een ingeteelde duivin was naar de “Schift v/d Wegen”.
Deze duivin is de grootmoeder van “De Brive” 1e prijs Brive afdeling 7 in 2002 tegen 7707 duiven.

Al deze duiven hebben in samenkweek met de al aanwezige duiven van hoofdzakelijk Sam de Jong een belangrijke stempel gedrukt op het hok van Raymond Moleveld.

Er zijn echter nog 2 duiven die van ontschatbare waarde zijn gebleken.

Dit zijn de NL 94 – 1568489 “Yvette” een vale duivin welke gekocht werd op de verkoop van kweekcentrum Interpalomas, het kweekhok van Piet en Henk de Weerd. Deze duivin is een dochter van de “Browning” wat weer een zoon is van “de Oude Kruk” x “Argentina”. De moeder van de vale 489 is “Artemis”, deze duivin komt uit het “Toeboschkoppel” wat bestaat uit doffer “Bartali” en duivin “Mathilde”.

Naast deze duivin, waarvan ook nog een volle broer op het kweekhok zit, is er nog de geweldige kweekdoffer de NL 89 – 8980994. Deze doffer komt in bijna alle vliegduiven van Raymond terug.
De 89-994 “De Ligtenberg” komt rechtstreeks van Antoon Ligtenberg uit Steenbergen.
Op zijn totale verkoop in 1994 wist Raymond deze geweldige doffer te kopen en hij heeft hier nog nooit 1 seconde spijt van gehad.
Zo wonnen kleinzonen in 2002 de 1e prijs Brive N.P.O. 831 km van de afdeling 7 tegen 7707 duiven en in 2003 de 1ste prijs Nationaal St. Vincent Sector 3 tegen 9512 duiven.
Ook de eerste 2 duiven van Barcelona 2002 waren kleinkinderen van “De Ligtenberg”.
Deze duiven wonnen de prijzen 64 en 67 nationaal tegen 8713 duiven.

Ook voor de toekomst heeft Raymond in 2002 nog wat aangeschaft om zijn toch al imposante collectie kweekduiven aan te vullen.
Zo kocht hij bij Martien van Meer uit Steenbergen een duivinnetje speciaal om te koppelen aan de NL 89-8980994.
Deze duivin stamt aan vaderszijde af van het soort van Antoon Ligtenberg en van moederzijde van het “Slapertje” van v/d Elzakker.

Daarnaast kwamen er van de Gebr. Vonk uit Nigtevecht 4 koppels kweekduiven.
Deze 2 broers zijn gestopt met de duivensport, Cor stopte in 2000 en John besloot in 2002 de duivensport vaarwel te zeggen.
Door de goede vriendschap mocht Raymond bij John uitzoeken wat hij hebben wilde.
Zodoende kwamen er 8 duiven welke voornamelijk afstammen van Sam de Jong want ook in Nigtevecht wisten ze waar ze aan goede duiven konden komen.
Een duivin van dit achttal is de NL 93-2860432 “Nicole” een dochter van het “Bonte Koppel” van Nico Volkens. Kortom weer een prima aanvulling voor het kweekhok.

Als uitsmijter kocht Raymond in november 2002 op de verkoop van Nico de Heus een zoon uit de “Oude Kruk” de stamdoffer van Kweekcentrum Interpalomas te Breda.
Dat Raymond een zoon van deze “Oude Kruk” op zijn hok heeft is natuurlijk nauwelijks te omschrijven.
Zoveel kweekduiven van zoveel ongekende kwaliteit dat moet zich op de vluchten natuurlijk uit gaan betalen.

Na het succes van “De Brive” op Brive en “Blauwe Bertus” op Nat.St.Vincent was wederom bewezen wat voor fantastische nakweek
“De Ligtenberg” en de duiven van Sam de Jong hebben.
Om deze bewezen kweeklijn nog meer uit te bouwen kocht Raymond in 2004 bij Willy Looymans uit Lierop 2 zeer goede kweekduivinnen.
De NL 96-9694000 komt uit “De van Zelderen” van Theo Ernest en heeft in de stamboom zeer goede kweekduiven van Antoon Ligtenberg zitten.
Ze is een volle zuster van “De Miguel” welke een 2e Nat. Barcelona vloog in 1995.
De NL 96-9694008 komt ook uit duiven van Theo Ernest en wel uit “De Miguel” 2e Nat. Barcelona x een dochter van de 1e Nat. Tarbes van Theo Ernest.

Wederom 2 zeer gerichte aankopen waarmee geprobeerd gaat worden de oude lijnen van Toon Ligtenberg nog meer terug te kweken.

Reacties zijn uitgeschakeld.